Familjeabonnemang, sparar man på det?

september 2, 2017
Posted in Nyheter
september 2, 2017 admin

Familjeabonnemang är, som det låter på namnet, när hela familjen delar på ett och samma mobilabonnemang. Alla är hos samma mobiloperatör och alla delar på samma surf.

Tanken är att man ska kunna få ner familjens mobilkostnader så mycket som möjligt men fungerar det i praktiken? Ofta kan det vara billigare att skaffa ett eget abonnemang till varje familjemedlem istället, men mer om det kommer senare.

Familjeabonnemang tre personer

Som det ser ut i dagsläget är det bara Telenor som har ett riktigt familjeabonnemang av operatörerna. Det fungerar så att man har ett av deras abonnemang på minst 20 GB som man sedan kan dela på med hela sju stycken familjemedlemmar. För varje extra person som använder sig av abonnemanget så höjs priset med 149 kr/mån. Alla familjemedlemmar delar på samma tjänster och villkor som huvudabonnenten.

Familjeabonnemang, vilka är fördelarna?

  • Det kan bli lägre månadskostnad.
  • Alla familjemedlemmar ringer till varandra utan kostnad. Oavsett var man befinner sig.
  • Enklare med allas telefonräkning på en och samma faktura.
  • Dela upp surfen som ni själva vill. Den som tecknade abonnemanget kan enkelt välja hur mycket surf varje person ska få.

Kostnadsskillnader med familjeabonnemang

Precis under detta stycke kan du se ett räkneexempel på hur det skulle fungera för en familj med fyra medlemmar. Detta jämfört med Telenors egna abonnemang samt utan bindningstid.

Familjeabonnemang utan mobiler Individuella abonnemang utan mobiler
Abonnemang Frihet 40 GB (huvudabonnemang)
499 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Frihet 6 GB
349 kr/mån
Totalt 946 kr/månTotalt 1396 kr/mån

Vanliga abonnemang Telenor
Frihet 6 GB 349 kr/mån x4
Totalt 1396 kr/mån

Familjeabonnemang utan mobiler
Frihet 40 GB 499kr/mån
Extra simkort 149kr/mån x3
Totalt 946 kr/mån

Som ni ser i det här räkneexemplet skulle familjen komma undan 450 kr/mån eller 5400 kr/år billigare genom att välja familjeabonnemanget. Inte nog med det, utan de skulle även kunna få 10 GB surf var istället för 6 GB. Då följer frågan, skulle de komma ännu billigare undan genom att teckna sitt avtal hos en helt annan mobiloperatör? I detta exempel antar vi att familjen Karlsson består av två barn(under 18/studenter) samt två vuxna. De vill även ha minst 6 GB surf per person.

Jämförelse med Comviq mobilabonnemangComviq abonnemang

Comviq är en av de billigare mobiloperatörerna och går i samma 4G-nät som Telenor. Täckningen blir det alltså ingen större skillnad på, men vad händer med priset?

Familjeabonnemang TelenorIndividuella abonnemang Comviq
Abonnemang Frihet
40 GB (huvudabonnemang)

499 kr/mån
Abonnemang Fastpris 8 GB
245 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris 8 GB
245 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris 8 GB Student
195 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris 8 GB Student
195 kr/mån
Totalt 946 kr/månTotalt 880 kr/mån

Familjeabonnemang Telenor

Frihet Obegränsad 40 GB 499 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 946 kr/mån

Individuella abonnemang Comviq

Fastpris 8 GB 245 kr/mån x2
Fastpris student 8 GB 195 kr/mån x2
Totalt 880 kr/mån 

Hos Comviq får de vuxna mobilabonnemang där det ingår 8 GB surf och helt fria samtal/SMS för 245 kr/mån. Barnen i familjen får detsamma fast för 195 kr/mån istället. I och med detta skulle den totala månadskostnaden bara bli 880kr istället för de 946kr familjeabonnemanget från Telenor hade kostat. Inte nog med det. Comviq erbjuder dubbel surfmängd på alla sina abonnemang resten av året. Det innebär att alla i familjen skulle få hela 16 GB surf var till samma pris. Betydligt mer än hos Telenor.

I detta fall skulle familjen Karlsson spara 792 kr varje år på att välja fyra vanliga abonnemang från Comviq istället för familjeabonnemang hos Telenor. Detta med en större surfmängd. Ganska rejäl skillnad faktiskt.

Besök Comviqa hemsida för att läsa mer och beställa dina abonnemang.

Även andra lågprisoperatörer som Vimla, Fello, Hallon samt My Beat slår också Telenors pris under samma förutsättningar. Sedan är det såklart inte bara priset man tittar på när man ska byta abonnemang. Andra faktorer som exempelvis kundtjänst och täckning kan också vara viktiga.

Fri surf med familjeabonnemang

Telenor har, som ni kanske vet, lanserat sitt nya abonnemang Frihet Obegränsad som kommer med helt fri surf. Ifall man väljer detta som huvudabonnemang får alltså alla i familjen obegränsad surf. Det kan passa bra ifall man som familj använder sig av väldigt mycket datatrafik. Nu ska vi ta reda på hur priset på detta står sig mot Comviqs största abonnemang med 20 GB var. (40 GB resten av året).

Familjeabonnemang TelenorIndividuella abonnemang Comviq
Abonnemang Frihet Obegränsad (huvudabonnemang)
749 kr/mån
Abonnemang Fastpris 20 GB
295 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris 20 GB
295 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris student 20 GB
245 kr/mån
Extra simkort
149 kr/mån
Abonnemang Fastpris student 20 GB
245 kr/mån
Totalt 1196 kr/månTotalt 1080 kr/mån

Familjeabonnemang Telenor

Frihet Obegränsad 749 kr/mån
Extra simkort 149 kr/mån x3
Totalt 1196 kr/mån

Individuella abonnemang Comviq

Fastpris 20 GB 295 kr/mån x2
Fastpris student 20 GB 245 kr/mån x2
Totalt 1080 kr/mån

Läs mer om Comviq och beställ dina abonnemang!

I det här exemplet så skulle det vara bra mycket billigare med 20 GB surf var från Comviq än obegränsad surf via familjeabonnemang. Familjen Karlsson, som brukar ta ekonomiska beslut, sparar alltså 1392 kr/år eller 116 kr/mån genom att välja Comviq som sin mobiloperatör.

Det finns en möjlighet att komma undan lite billigare med familjeabonnemanget om man binder upp sig i 24 månader. Då skulle abonnemanget bli 84 kr/mån billigare än Comviqs. Den stora nackdelen då är ju självfallet att man inte får byta mobilabonnemang på två år.

Inte familjeabonnemang men nästan

Andra operatörer erbjuder liknande tjänster. Till exempel så erbjuder Vimla något som heter tipsrabatt. Det innebär att man får en egen länk som man delar med sig av till vänner man tycker ska byta till Vimla. Om du har en snäll kompis som skaffar Vimla genom din länk får ni båda betala 10 kr/mån mindre än vanligt. Det gäller utan någon tidsbegränsning. Genom det här systemet kan familjen snacka ihop sig och kanske få ner mobilkostnaderna. Tänk då på att om någon säger upp sitt abonnemang eller slutar betala så försvinner rabatten.

Även Telia har ett liknande alternativ. Det heter Telia Mobil familj och kan tecknas för alla familjemedlemmar som har ett abonnemang hos Telia för 99 kr/mån. Gör man detta ringer man och skickar SMS/MMS helt kostnadsfritt inom familjen. Visst är det bra att alltid kunna nå alla i familjen men tänk på att de flesta abonnemang redan har fria samtal/SMS. Det finns ingen riktigt bra anledning att skaffa Telia Mobil Familj ifall ni redan har det.

Telia familj

I en ny satsning har Telia lanserat en tjänst som kallas Telia familj. Det fungerar på ungefär samma sätt som Telenors. Du tecknar ett huvudabonnemang med minst 20 GB surf per månad. Efter det lägger du sedan till mobil- eller barnanslutningar genom extra SIM-kort. Anslutningarna kostar 149 kr /mån och alla delar på datamängden i huvudabonnemanget. Även fria samtal, SMS och MMS ingår ifall det gör det i det stora abonnemanget.

Detta alternativ från Telia är snarlikt Telenors tjänst. På grund av att kostnaderna är högre där och det inte finns med fri surf har vi valt att använda oss av Telenors familjeabonnemang som bas.

Slutord

Som ni har sett i artikeln finns det en del fördelar med ett familjeabonnemang istället för flera små. Allt hamnar på samma faktura, du når alltid familjen och du får fördela surfen precis hur du vill. Att det blir billigare är också en höjdpunkt. Det blir det dock inte alltid men om man vill ha mycket surf och är en stor familj så kan det löna sig väldigt mycket.

Intresserad av att ta reda på mer? Gå till Telenors hemsida!

Vill du jämföra alla mobilabonnemang från alla mobiloperatörer kan du göra det enkelt på framsidan.