eSim – Framtidens elektroniska SIM-kort

Generic filters
Abonnemangsform:
Pris:
 kr  kr
Surf:
 GB  GB
Mobiloperatörer:
Mobilnät:
Pågående kampanj:
Ja
Nejmobil profil

eSIM är framtiden. Idag byter redan många av oss mobiltelefon eller abonnemang mycket oftare än förr. Med bytet av mobil eller telefonabonnemang behöver vi också hantera det lilla SIM-kortet som finns i våra enheter. eSIM, eller embedded SIM som det står för, är en ny teknik som ska förenkla processen. Det lilla plastkortet är därmed snart ett minne blott.

Vad är eSIM?

Med eSIM har du ett elektroniskt SIM-kort istället för de traditionella plastkorten som vi tidigare använt oss av. Den här tekniken är relativt ny och har utvecklats av GSUM. Den organisationen  består av både smartphone-tillverkare och världens ledande telekomföretag. Du kanske redan använder ett eSIM om du har en smartwatch. Dessa mindre enheter har helt enkelt inte plats för ett traditionellt SIM-kort. Därför är det en fantastisk teknik som ger oss fler möjligheter att koppla upp våra enheter. All information som tidigare lagrades på de små plastkorten lagras nu istället elektroniskt i ett mikrochip på din mobil eller surfplatta. Det som lagras på chippet är bl.a. Information om ditt abonnemang och de inställningar som din operatör behöver för att kunna ringa, SMSa och använda mobilt internet. Mycket smidigare än den fysiska varianten!

Många fördelar med eSIM

Allt fler produkter utvecklas nu med stöd för eSIM. Det här beror helt enkelt på att det finns så många fördelar med ett elektroniskt SIM jämfört med när man använder ett traditionellt SIM-kort. Här går vi in i detalj om de många fördelarna som man kan ha nytta av med den här nya tekniken. Det finns självklart också ett par nackdelar som vi också berättar lite om här.

Fördel: Enklare att byta abonnemang

Du behöver inte längre byta till ett nytt SIM-kort när du byter abonnemang! Det är många som byter abonnemang relativt ofta idag och med ett eSIM abonnemang behöver du inte längre fysiskt byta ut ett kortet i den telefon eller surfplatta som du har. Du byter helt enkelt bara inställningar i din enhet och har direkt tillgång till ditt nya abonnemang.

Fördel: Bättre och snabbare service från operatörerna

Eftersom alla telefonoperatörer kan ändra eSIM inställningarna på distans behöver du inte längre gå in till en fysisk butik för att sköta ärenden som tidigare. Det är som mest tydligt när du ska byta telefonnummer. Nu behöver du inte gå till operatörens butik eller vänta på ett nytt kort ska komma hem på posten, utan du kan helt enkelt kontakta kundtjänst och ändringen sker på distans.

Logotyp för mobiloperatören Hallon

Mobilabonnemang hos Hallon

ERBJUDANE

  • 50 % rabatt i fyra månader
  • 25 GB för 99 kr/mån – utan bindningstid
  • Teckna hos Hallon idag!
Hallon som vinnare i popularitet


Fördel: Koppla upp de allra minsta enheterna

Smartwatches och GPS-klockor har blivit otroligt populära de senaste åren och dessa enheter är helt enkelt för små för traditionella SIM-kort. eSIM är därför en välkommen teknik både för dig som vill ha den senaste Apple Watch eller har barn med GPS klockor som du kan ringa när det är dags att komma hem. Digitala eSIM har medverkat till att dessa små klockor kan ha samma funktioner som en mobiltelefon.

Fördel: Privat nummer och jobbnummer i samma enhet

Har du ett privat nummer i en mobil och ditt jobbnummer i en andra mobil? Med eSIM behöver du inte längre ha 2 olika telefoner, utan kan nås på båda dina nummer på en och samma mobil. Du kan även ställa in vilket nummer du vill ringa från och vilket abonnemang som ska användas för exempelvis din surf data.

Fördel: Inga fler turist-SIM vid resor

När du är ute och reser behöver du inte längre köpa ett SIM-kort på flygplatsen som fungerar i landet du besöker. Du kan istället bara lägga till ett abonnemang med surf eller ett digitalt kontantkort i landet du besöker och använda din mobil i det landets mobilnät med en lokal operatör . Eftersom din smartphone vet vad du befinner dig kommer du få en notis eller ett SMS med olika alternativ för surfabonnemang som är tillgängliga där du är och du kan enkelt koppla upp dig på semestern.

Nackdel: Ny teknik som inte ännu inte stöds av alla

Varje gång en ny teknik introduceras i vår vardag tar det ett tag för att precis alla operatörer och tillverkare ska börja använda tekniken som standard. Eftersom att tekniken är relativt nya finns det en risk att du inte kan använda dig av denna nya smidiga lösning när du t.ex. är ute och reser i länder där det inte har slagit igenom än. Precis som när 4G var nytt är dock eSIM på väg uppåt i popularitet och kommer så småningom att ersätta vanliga SIM-kort i hela världen så denna nackdel påverkar dig bara just nu och bara i vissa delar av landet.

surfande apa

eSIM ersätter vanliga SIM

Alla traditionella SIM-kort kommer så småningom att ersättas med nya eSIM. De företag som utvecklar och tillverkar smarta klockor, drönare och bilar med inbyggda telefonfunktioner bidrar alla till spridningen av detta som standard och vi kommer att med tiden att se traditionella SIM-kort nästan helt försvinna från marknaden. Redan idag kan många nyare enheter använda både eSIM och vanligt plast-SIM samtidigt och med tiden kommer antagligen SIM-korts hålet i t.ex. mobiler att helt försvinna.

Ny teknik brukar vara dyrt, vad kostar eSIM?

eSIM är digitala SIM-kort som ersätter det plast-SIM som många idag har i sina mobila enheter. Precis som ditt traditionella SIM-kort kostar ett eSIM ingenting. eSIMet är ett mikrochip som redan sitter i de smarta enheter som har stöd för tekniken,du behöver inte köpa till en extra grej för att använda den här nya tekniken. Du behöver bara en telefon med ett inbyggt eSIM och ett eSIM abonnemang hos din operatör.

Vilka enheter använder eSIM?

Eftersom eSIM är en relativt ny teknik finns det ännu inte jättemånga produkter som har stöd för tekniken. Idag används det framförallt i nyare produkter från Apple. De Apple produkter du kan köpa idag som har stöd för det är de senaste iPhone modellerna, nyare iPads och Apple Watch Series 3, 4 och 5. Även Samsung har en del
produkter som redan idag använder eSIM. Dessa produkter är bl.a. Samsung Galaxy Watch, Samsung Galaxy Watch Active 2 och de senaste Galaxy mobilerna som t.ex. Galaxy Fold och Galaxy S20. Även Huawei och Motorola har produkter på marknaden som använder sig av det. Den här listan kommer att växa allt eftersom fler tillverkare byter till eSIM och inom ett par år kommer de flesta enheter som behöver en internetuppkoppling att ha stöd för den nya lösningen.


eSIM hos svenska operatörer

Redan nu kan du skaffa ett eSIM abonnemang hos många svenska operatörer. Det är framförallt smarta klockor och de senaste mobilerna som använder sig av detta idag och alla operatörer erbjuder olika produkter med embedded Sim.

Comviq eSIM

Bland Comviqs kunder är eSIM otroligt populärt, och det är en av mobiloperatörerna som lyckats bäst med den nya tekniken. Det finns mobiler, klockor och surfplattor som alla fungerar felfritt med den nya typen av simkort. Med deras låga priser och bra villkor är det ett populärt val bland våra besökare.

Telia eSIM

Hos Telia kan du köpa flera av de Apple produkter som har stöd för den här nya tekniken. Även de senaste mobilerna från Samsung använder sig av denna revolutionerande utveckling. Alla som har en telefon med tekniken inbyggt och abonnemanget Telia Mobil kan byta ut sitt traditionella SIM-kort mot ett nytt hos Telia.

Halebop eSIM

Halebop kallar eSIM för Halebop Extend och säljer idag Apple Watch produkter med detta abonnemang. Alla som har en iPhone 6 eller senare och en nyare Apple Watch kan beställa Halebop Extend hos Halebop.

Telenor eSIM

Telenor säljer idag Apple Watch, Samsung Galaxy Watch och Samsung Galaxy Watch Active 2 med eSIM. Du kan köpa produkterna med ett abonnemang så att din nya smartklocka kan koppla upp sig mot Telenors mobilnät. Befintliga mobilkunder hos Telenor som har en mobil med stöd för detta kan även byta ut sitt traditionella SIM-kort mot ett abonnemang med eSIM.

Tele 2 eSIM

Tele2 säljer både Apple och Samsung produkter, men även Huawei P-Series och Motorola Razr som både har stöd för tekniken Du kan även beställa eSIM abonnemang hos Tele2 eller byta ut ditt vanliga kort mot detta genom att kontakta kundtjänst.

Tre eSIM

Tre var först på den svenska marknaden med eSIM och har sålt produkter med detta i ca 2 år nu. Om du har en mobil som har stöd för det kan du enkelt byta till eSIM hos Tre. Tre säljer även flera iPhone modeller som har stöd för den nya tekniken.

Måste jag byta till eSIM nu?

eSIM är en teknik som tagits fram av världens ledande företag inom telekom och mobilutveckling. De har utvecklat denna teknik för att så småningom ersätta traditionella SIM-kort. På så sätt både förenklas hanteringen av mobilabonnemang men även göra telekombranschen lite miljövänligare. Du måste inte byta till det om du inte själv vill göra det idag. Många av de mobila enheter som vi har hemma har ännu inte något inbyggt och det kommer ta ett par år innan vi alla förmodligen kommer att börja använda eSIM. Till dess är du välkommen att läsa mer om ämnet på GSMA. Oavsett om du vill byta redan idag eller inte så ser vi bara fördelar med att testa framtidens teknik redan idag!