Bästa kontantkortet – pris, surf & rabatter

mobil med kontantkort

Olika människor har olika relationer till kontantkortet. Många använder det för att få kontroll över sina kostnader och tycker det är superbra, medan andra tycker att deft känns som något från förr. Men, vad är egentligen ett kontantkort? Hur skaffar jag ett och hur fungerar det? Läs hela vår artikel om ämnet så garanterar vi dig att många av dina frågor kommer besvaras!

Kontantkortets historia & funktion

Till Sverige kom kontantkortet först 1997 och det var Comviq som var först med detta, då fanns det redan olika sorters abonnemang för att kunna ringa till andra. Det som utmärkte detta kontantkort, förutom att det var först, var det faktum att man kunde ringa gratis till andra med samma. Alltså Comviq ringde gratis till andra med Comviq. Detta var starten för de vi har idag.

Få gratis kontantkort

För att använda ett kontantkort så beställer min helt enkelt hem ett startpaket det från den operatör man valt (mer om dessa nedan) och väntar på att brevbäraren ska komma. Såhär enkel är processen att beställa ett startpaket från Comviq:



Kontantkort hos Comviq – så du kommer igång

Beställningsprocess Comviq kontantkort

Gå in på Comviq.se/kontaktkort och klicka på ”beställ kontantkort”.

Comviq beställning

Välj om du vill ha ett nytt nummer eller flytta med ditt gamla nummer, fyll i personuppgifter, godkänn villkoren och slutför köp. Det är inte svårare än så!

Ett startpaket innehåller SIM-kort som kan brytas ned till micro- eller nanosim beroende på vilken typ av simkort din mobil använder. När du sedan har kontantkortet i din hand så sätter du in det i din telefon och kan ladda det med den prisplan du har valt.

En fördel med att beställa kontantkort på internet istället för att köpa i butik är att det är billigare. I fallet med kontaktkort är det till och med helt gratis! I butik får du betala från 50-150:- beroende på butik och operatör. Detta för att butiken tar betalt för hanteringen av korten och dessa avgifter slipper du som istället beställer hem kortet på nätet. Enkelheten med att få hem det i brevlådan behöver nog ingen närmre förklaring.

De flesta mobiloperatörer idag har någon form utav kontantkort att erbjuda sina kunder, dessa kan man oftast beställa gratis direkt från operatörens hemsida. Det finns också en möjlighet att få och ladda på sitt kontantkort en vanlig matbutik.  Man kan också ladda på andra sätt. Operatörerna har alltid någon form utav hemsida där det går att ladda sitt kontantkort. Du kan i många fall även ladda via mataffärer eller kiosker. Nu på senare tid så finns det även många olika smarta appar från operatörerna som du kan ladda ditt kort igenom.

Kostnad & pris

Själva kortet är gratis om du beställer det på internet och helt utan kostnad, det du betalar är dina samtal, sms och din surf. Kostnaden för dessa får du ofta bestämma själv genom olika prislistor som finns hos operatörerna. Den som surfar mer än pratar kan välja att betala lite mer för samtalsminuter men mindre för surfen, detta gör att denna person tjänar på det. En annan som aldrig surfar kan välja att bara sätta in pengar för att få så billiga samtal och sms utan surf.

Saldo eller fastpris

Ett med saldo fungerar på så vis att du sätter in en viss summa och kan sedan ringa, smsa och surfa för en bestämd kostnad som dras från detta kort. Det finns också kontantkort med fast prisplan, där du tankar på för en viss summa och sedan får fria samtal, sms och mms samt en viss mängd surf.

Man kan ladda sitt saldo på olika sätt. Operatörerna har alltid någon form utav hemsida där det går att ladda på. Du kan i många fall även ladda via mataffärer eller kiosker. Nu på senare tid så finns det även många olika smarta appar från operatörerna som du kan ladda ditt kort igenom.

Om du vet om att du alltid sätter in en viss summa på dit kort varje månad så kan ett fast pris kanske passa dig. Då, likt som ett abonnemang så dras en viss summa från ditt konto en gång i månaden. Ett fast pris ger som tidigare nämnt liknande fördelar som ett abonnemang, men är oftast inte ett bindande kontrakt som ett abonnemang.

Om du inte använder din telefon så mycket så kan du oftast välja att bara ladda ett saldo som inte har någon förbrukningstid och som du då kan använda under en längre tid. Då brukar kostnaden vara bestämd av någon sorts standardlista eller särskild lista för saldo.

Kontantkort eller abonnemang

Det finns många olika anledningar att välja antingen eller. Det vanligaste är att man väljer det som helt enkelt blir billigast för sig själv. Oftast är prisplaner för kontantkort lika billiga som ett mobilabonnemang. För att jämföra sina egna kostnader så behöver man räkna på hur mycket man ringer och smsar varje månad samt hur mycket surf man använder.

Det är även det naturliga valet för den som är under 18 eftersom barn inte får ingå i bindande avtal som ett abonnemang faktiskt är. Samtidigt är det vanligaste att företagare väljer att beställa företagsabonnemang för att få en bra lösning. För den som har betalningsanmärkningar eller liknande så kan det vara svårt att få ett abonnemang, och då är kontaktkort att föredra.


För den som själv vill ha kontroll över sin telefoni är det ett utmärkt val. Du kan från månad till månad ändra dina egna avgifter för din telefon. Om du sätter in pengar på ditt kort så kan du bara använda de och inget mer. När pengarna är slut så går det inte att använda dessa tjänster som kortet tillhandahåller. Detta är till skillnad från ett abonnemang där du betalar ett fast pris en gång i månaden och då ofta får en viss mängd surf, samtal och sms och om du inte använder dessa så går de förlorade. Med ett kontantkort behöver du aldrig betala för något du inte använder.

Nackdelar

En nackdel kan vara att om man ringer, surfar eller smsar mycket så kan det bli dyrt att köpa det allt eftersom. Då kan det bli billigare att ha ett abonnemang där du betalar en viss summa och får det som du ändå skulle ha köpt annars.

Den som vill ringa eller smsa till utlandet kan dock få lite problem. Många är spärrade från kontakt med utlandet och man måste betala en extra avgift efter en särskild prislista. Vissa operatörer tillåter dock detta utan extra betalningar.

Olika mobiloperatörers kontantkort

De olika operatörerna har lite olika prislistor och villkor, här kommer en snabb jämförelse av kontantkort från Sveriges populäraste operatörer.

Hallon kontaktkort: Ett billigt alternativ som du kan tanka på när du vill och behöver det. Hallons mobiltelefoni är bland de allra billigaste i landet och hos dem behöver du inte oroa dig för att betala för mycket.

Comviq kontantkort: Comviq har 7 olika prislistor för deras kontantkort. De lovar bland annat Sveriges lägsta fastpris och billiga samtal till utlandet (Särskild prislista för utlandet, ingår ej i vanliga). Man kan beställa Comviqs kontantkort gratis via Comviq.se

Halebop kontantkort: Halebop har också 7 olika prislistor för deras kontantkort. De samarbetar med Telia och kan därför lova samma snabba surf och breda täckning som Telia. Här finns även periodkort som ger fria sms och samtal i en viss period. Halebops Kontantkort finns gratis på halebop.se

Telenor kontantkort: Telenors kontantkort har två olika alternativ för priser, ett fast och ett rörligt. Med Telenor kan du surfa i Malaysa och Thailand utan extra avgifter. De har även ett erbjudande med en laddningsprenumeration som ger dig var 6:e laddning gratis. Beställ direkt på Telenor.se

Telia kontantkort: Telia har också 7 olika prislistor för deras kontantkort, bland dessa finns det även årskort för surf och musikstreaming genom Spotify samt årskort särskilt för barn. De lovar även Sveriges snabbaste mobilsurf och Telias nät är ofta det som nämns i samtal om vilken operatör som har bäst täckning över hela landet. Om man registrerar sitt kontantkort via Telia så kan man även använda det i hela Europa. Du kan beställa direkt via Telia.se

Övriga operatörer tenderar att inte endast erbjuda abonnemang istället. Besök deras hemsidor och läs mer om de olika prisalternativen för att hitta det som passar dig bäst.

Slutsats

Kontantkortet är alltså väldigt bra för den som vill ha kontroll över sina kostnader. Olika operatörer har olika villkor så det ska finnas något för alla. Det passar dig som vill kunna ha kontroll på dina utgifter och ha friheten att fylla på det när det passar dig. Du slipper garanterat bindningstid (även många abonnemang är idag fria från bindningstid) och uppsägningstid och kan när som helst byta operatör och/eller prisplan. Maximal frihet!


Logotyp för mobiloperatören Hallon

Mobilabonnemang hos Hallon

ERBJUDANE

  • 50 % rabatt i fyra månader
  • 25 GB för 99 kr/mån – utan bindningstid
  • Teckna hos Hallon idag!
Hallon som vinnare i popularitet