Bästa mobilabonnemanget

Generic filters
Abonnemangsform:
Pris:
 kr  kr
Surf:
 GB  GB
Mobiloperatörer:
Mobilnät:
Pågående kampanj:
Ja
Nejtest bästa

Test och Recension av Abonnemang

I denna artikel kommer vi gå till botten med vilket som är det bästa abonnemanget. Med det kommer vi även oundvikligt in på mobiloperatörer och vilken som är den främsta av dem. Vi kommer att jämföra dem på flera aspekter som alla är olika viktiga för olika personer. Vår bedömning är att alla har intresse av priset och använder mobilen till att surfa på internet, så vi inleder där. Testet har totalt fyra delar:

 1. Pris
 2. Surf
 3. Rabatter och Erbjudanden
 4. Täckning och Support

Innan vi sätter igång ska vi klargöra en sak. Det finns, lite förenklat, två typer av mobiloperatörer. Dels de stora, väletablerade jättarna som har butiksnät där du kan få hjälp. Dessa är Telia, Tre, Telenor och Tele2 (varför måste alla heta någonting på T..?). De har också mindre dotteroperatörer som använder precis samma mobilnät (och därmed har samma täckning) och som samtidigt är mycket billigare. Ja, du läste rätt. Samma tjänst till ett lägre pris.

Bland dessa dotteroperatörer finns kända företag som Comviq och Halebop samt nyare uppstickare som Hallon och Vimla. Nackdelen med dessa är att supporten sköts via telefon/mail istället för att du kan gå in till en fysisk butik. Det är en avvägning som är lätt för många. Därför har vi bara med de billigare mobiloperatörerna och deras prisplaner på den här sidan. Låt oss sätta igång!

Logotyp för mobiloperatören Hallon

Mobilabonnemang hos Hallon

ERBJUDANE

 • 50 % rabatt i fyra månader
 • 25 GB för 99 kr/mån – utan bindningstid
 • Teckna hos Hallon idag!
Hallon som vinnare i popularitet


Hitta det abonnemang som är bäst för ditt användande

Vill du ha hjälp med att hitta det allra bästa mobilabonnemanget hos den bästa operatören? Då har du kommit helt rätt! Vi har gjort ett stort test av pris, surf, täckning, rabatter och erbjudanden. Allt för att du enkelt ska kunna välja det som passar just dig bäst. Resultatet och vinnaren av testet är… Hallon, tätt följt av Vimla! Där får du de lägsta priserna, snabb surf och riktigt bra erbjudanden.

hitta bästa abonnemanget

Pris

I det här testet listar vi alla mobiloperatörer, medan de billigaste abonnemangen finns hos Hallon och Vimla där priserna är nästan samma. Endast en krona skiljer mellan de två för de flesta storlekar på surf (antal GB), men när det gäller senior och pensionär samt för studenter så är skiljer sig storlekarna lite mer. I vilket fall är de två billigast med Comviq på en tredje plats och Halebop på sista plats. Egentligen är det bara Halebop av de fyra som sticker ut lite, och då på ett negativt sätt. De har en lite högre prisnivå men å andra sidan också bra täckning.

Vi ser också att nykomlingarna Chilimobil och Penny har låga priser, vilket är positivt för branschen som stort. I takt med att allt fler nya, webb-baserade operatörer kommer tillkommer betyder det att priserna pressas ytterligare. En vinst för alla konsumenter! I prisordning ser topp 5 ställningen ut som följande:

 1. Hallon
 2. Vimla
 3. Comviq
 4. Chilimobil
 5. Penny

Alltså: de billigaste mobilabonnemangen finns hos Hallon och Vimla!

Mest surf för pengarna

Det blir allt viktigare med surfen i takt med att vi använder mobilerna mer och mer. Antal skickade SMS byts ut mot meddelanden på appar som Messenger, Slack och Whatsapp. Alla operatörer erbjuder mobilabonnemang i flera storlekar med allt från 1 GB till 100 GB. Hos flera av moderoperatörerna finns också helt fri surf men det är allt som oftast inte nödvändigt. Att använda upp hela 100 GB surf på en månad är svårt – och det är därför onödigt att betala för något du inte kommer använda. Därför rekommenderar vi dig att börja lite lägre på surfmängden. Visar det sig att du behöver mer så kan du alltid öka på surfen i efterhand.

Hur mycket surf behöver man?

Då kommer vi till den klassiska frågan. Hur långt är ett snöre?

Äsch, lite mer ingående ska vi vara. Man brukar säga att ca 90 % av svenskarna använder mindre än 15 GB surf per månad. Många överskattar hur många GB som faktiskt används och har därmed för mycket surf. Du kan se din egna förbrukning genom att logga in på din operatörs app eller hemsida där det brukar finnas. Det ska också nämnas att det är väldigt individuellt – vissa använder 45 GB medan andra klarar sig på 3 GB.

Här kommer lite info om vilka hastigheter du kan förvänta dig i olika uppkopplingar:

 • 3G brukar ha hastigheter någonstans mellan 2-20 Mbit/s
 • 4G når hastigheter kring 10-50 Mbit/s. Detta beror bland annat på hur många som är uppkopplade mot nätet samtidigt och avstånd till närmsta basstation.
 • 5G kommer eventuellt nå hastigheter kring 1-10 Gbit/s

Alla abonnemang här på sidan har idag surf i 4G-nätet och inkluderar även 5G när det har fortsatt har lanserats i Sverige.


Rabatter och Erbjudanden

Att ha de främsta och största rabatterna är en stor konkurrensfördel och drar till sig många nya kunder. Av den anledningen får du ofta en generös rabatt på nya mobilabonnemang som är bra. Eftersom att rabatter och erbjudanden ofta är tidsbegränsade och ändras är det svårt att säga exakt vilka som är aktuella nu när du läser det här. Någonting som vi däremot kan vara tydliga med är att det finns de som oftare har kampanjer. Hallon och Vimla har i princip under de senaste åren haft 50 % rabatt på abonnemang för nya kunder som gäller i de första 2-3 månaderna. Ibland tillkommer extra fina erbjudanden som dubbel surf eller till och med 75 % billigare.

Självklart får seniorer och pensionärer rabatt på abonnemang som brukar vara ca 20 % billigare jämfört med standard. Ett tips är även att jämföra studentabonnemang eftersom att även de har liknande rabatter och erbjudanden.

Åter till vårt test! När detta skrivs finns följande mycket bra erbjudanden:

 1. Vimla har 50 % rabatt första tre månaderna
 2. Hallon har 50 % rabatt första två månaderna
 3. Comviq har + 50 GB extra surf första tre månaderna
 4. Halebop har dubbel surf första tre månaderna

Vi värderar de som listat ovan där Vimla har de bästa mobilabonnemanget sett till rabatt och erbjudande just nu. Den extra surfen hos Comviq och Halebop är också bra, men de gigabyten kommer du antagligen inte hinna använda ändå. Därför är halva priset bättre!


Täckning och support

Eftersom att vi är allt mer beroende av att använda våra telefoner i vardagen blir det också viktigare att ha bra täckning. Att inte kunna använda mobilt bankID när du vill logga in någonstans är inte bara irriterande, utan kan också ha stora negativa följder. Därmed att det av största vikt att det är fullgod täckning och, om något skulle inträffa, bra tillgång till support via ditt abonnemang.

Som tur är har vi väldigt stabila och välutbyggda mobilnät i Sverige. Bor du i södra eller mellersta delarna av landet spelar det i princip ingen roll alls vilken mobiloperatör du väljer. Alla har helt enkelt riktigt, riktigt bra täckning.

Om du istället bor lite mer norrut kan det vara lite skillnad i täckningen, även om det oftast fungerar i största utsträckning. I de fallen rekommenderas Telias mobilnät, vilket flera gånger korats till nätet med den absolut bästa täckningen. Som vi vet vid det här laget tar de fasligt mycket betalt av sina kunder för att få tillgång till täckningen, men det finns en lösning. Flera av de andra, långt billigare operatörerna använder sig av Telias nät, men har lägre pris för sina kunder. (Hint: Halebop! Telness!) Utöver det är också Telenors mobilnät av god kvalitet.(hint: Vimla!)

Sammanfattning av bästa mobilabonnemangen

Utifrån vårt test som baseras på pris, surf, erbjudanden & rabatter samt täckning & support har vi korat det absolut bästa mobilabonnemanget. Och vinnaren är… Hallon! De är billiga och har snabb och tillförlitlig surf, samtidigt som de mest kraftfulla rabatterna.

Vi rekommenderar dem med hela våra telekom-hjärtan.