Det är enkelt att byta från en mobiloperatör till en annan, och ännu enklare att byta mobilabonnemang. Här ser du de bästa abonnemangen och kan lära dig precis hur det går till att byta mellan operatörer och abonnemang.

Bästa mobiloperatörerna och abonnemangen

# AbonnemangSurfSamtalSMS/MMSPris 
1Hallon abonnemangSTOR 2 - 22 GBObegränsatObegränsat149 - 299 kr/månLÄS MER
2Comviq abonnemangFASTPRIS 2 - 20 GBObegränsatObegränsat145 - 295 kr/månLÄS MER
3RUBBET 6 - 24 GBObegränsatObegränsat269 - 369 kr/månLÄS MER
Vimla abonnemangMer 2 - 22 GBObegränsatObegränsat150 - 300 kr/månLÄS MER
Fello abonnemangFastpris 0.5 - 20 GBObegränsatObegränsat95 - 345 kr/månLÄS MER
Rubbet Liten 1 - 2 GB50 - 100 st/mån500 - 1000 st/mån99 - 169 kr/månLÄS MER
Hallon abonnemangLiten 2 GB60 st/månObegränsat99kr kr/månLÄS MER

Att byta mobilabonnemang

Det är enkelt att byta till ett nytt abonnemang till din mobil. Om du byter inom samma operatör är det oftast bara surfen som ändras. Då går det att använda deras app eller hemsida för att byta till en större eller mindre surfmängd. Ska du istället byta operatör och abonnemang bör du göra såhär:

  1. Se över bindnings- och uppsägningstid för ditt mobilabonnemang.
  2. Kontakta den nya mobiloperatören och teckna ett nytt abonnemang.
  3. Kontakta din gamla operatör och säg upp ditt abonnemang.
  4. Klart!

Det här är det optimala sättet att byta från en operatör till en annan. Anledningen till att du först ska se över bindningstid och uppsägningstid är för att minimera tid med två tjänster igång samtidigt. Hos den nya operatören kan du oftast sätta ett datum när du vill att tjänsten ska starta, vilket är bra. Du garanteras du att inte hamna emellan de två operatörernas mobilabonnemang.

När du sedan kontaktar ditt gamla (nuvarande) telekombolag så be dem också att öppna numret för portering direkt. På så sätt kan din nya operatör plocka upp numret och föra över det till ditt nya simkort hos dem.

Nummerflytt vid byte

Idag är det vanligt att man flyttar med sitt nummer när man byter mobilabonnemang. Det är smidigt och genom göra en nummerflytt slipper du höra av dig till alla dina kontakter och informera dem om ditt nya telefonnummer. För att göra en nummerflytt är det bara att fylla i ditt nuvarande nummer hos din nya operatör när du tecknar ditt nya abonnemang, och sedan förflyttas det över. Möjligtvis får du kryssa i någon ruta att du vill behålla ditt nuvarande nummer, men svårare än så är det inte.

Byt till ett billigt mobilabonnemang

Fördelen vid byte är att du har möjlighet att spara massor av pengar, genom att välja det billigaste abonnemanget. Ofta finns detta hos en digital mobiloperatör som Hallon, Comviq, Vimla eller Fello. Där får du samma täckning som hos de stora telekombolagen, men till ett lägre pris. Ofta skiljer sig priserna flera hundra kronor varje månad – men du får exakt samma nät och lika många GB surf. Då är det lika bra att byta till ett lågprisabonnemang.