bästa mobila bredbandet för dig

Generic filters
Abonnemangsform:
Pris:
 kr  kr
Surf:
 GB  GB
Mobiloperatörer:
Mobilnät:
Pågående kampanj:
Ja
Nejmobil som flyger

Skaffa rätt mobilt bredband utifrån dina vanor

Det är smidigt att kunna surfa på internet överallt, vare sig det är på jobbresan, i fjällen eller i sommarstugan med familjen. I många situationer passar ett mobilt bredband utmärkt som primär uppkoppling, eller också som komplement till Wifi och mobilen.

När du köper en ny dator eller surfplatta har den ingen programvara som möjliggör surf på internet. Därför behöver du ha ett mobilt bredband för att få möjlighet att använda din dator eller surfplatta på internet. Det enda som limiterar din surf är operatörens täckning. Så länge ditt mobila bredband har täckning kan du surfa var du vill. Det går även att dela internet från din mobil, både om du har ett vanligt abonnemang eller exempelvis ett billigt abonnemang pensionär. Mer om täckning för mobilt bredband längre ned.

Så fungerar mobilt bredband

Ett mobilt bredband kommer oftast i ett av fyra följande format – SIM-kort, USB-modem, mini-router eller router. De tre har olika användningsområden operatörerna erbjuder ofta flera alternativ för dig att välja mellan. Oavsett vilket av dessa tillvägagångssätt du använder ska hastigheten och täckningen vara detsamma.

USB-modem

Ett USB-modem är den vanligaste lösningen för ett mobilt bredband till dator. Det är en sticka som ser ut som ett USB-minne som du bara sätter in i din dators USB-ingång. När du sätter i modemet första gången kommer en installationsguide upp. Installera programvaran och sen är du redo att surfa på internet.

SIM-kort med data

Många har redan en surfplatta eller en router och behöver således bara ett SIM-kort för att kunna surfa. Sätt bara i SIM-kortet i din surfplatta eller direkt i routern för att få det att fungera. Det finns också adaptrar som möjliggör användandet av SIM direkt i datorn via USB-ingången. Flera operatörer skickar också med gratis SIM-kort när du väljer något av de andra alternativen.

Trådlös router eller mini-router

Med en trådlös router eller mini-router kan hela familjen utnyttja det mobila bredbandet samtidigt. Med en modern trådlös router behöver du inte installera någonting, den kräver bara el direkt från väggen. En mini-router däremot kräver ingen elkälla utan kan användas genom sitt batteri. Batteriet brukar räcka ca 8-15h beroende på modell och prisklass och den klarar ca 5-12 anslutningar samtidigt.

Logotyp för mobiloperatören Hallon

Mobilabonnemang hos Hallon

ERBJUDANE

  • 50 % rabatt i fyra månader
  • 25 GB för 99 kr/mån – utan bindningstid
  • Teckna hos Hallon idag!
Hallon som vinnare i popularitet


Jämför mobilt bredband

När man gör en jämförelse av mobila bredband är det några viktiga komponenter att tänka på. Dels är det huruvida du vill ha ett abonnemang som fortsätter kontinuerligt eller kontantkort som du får fylla på själv vid behov och efterfrågan. Idag är det uteslutande fast pris, det vill säga att du betalar för en viss mängd surf.

  • Tips! Om du inte kräver den högsta hastigheten finns det möjlighet att spara en del pengar på att välja ett mobilt bredband med lägre hastighet på surfen. Dessa abonnemang är ofta billigare och många klarar sig gott på en sådan lösning.

Ta dig också en funderare över hur mycket surf du kan tänkas använda. Det kan bero på om det bara är du som ska använda surfen, hur dina surfvanor ser ut och faktiskt vilken årstid det är (Netflix på hösten!). Många har en tendens att beställa ett mobilt bredband med alldeles för mycket surf. Vi rekommenderar vanligen mellan 5-20 GB, men det är väldigt individuellt.

Det finns tre huvudsakliga parametrar när det kommer till att jämföra olika mobila bredband. Det handlar om täckning, hastighet och pris.

kille surfar

Täckning

Man kan säga som så att bor du i ett lite större samhälle kommer du med största sannolikhet kunna surfa i 4G. Då spelar det ingen roll vilket bredband du använder, utan alla har täckning som tillåter dig att använda den högsta möjliga hastigheten på surfen.

Skillnaderna visar sig först när du letar dig utanför städerna. Som mest är skillnaden i Norrland när Telenor och Tre har ett illa utbyggt 4G-nät. Vill du ha ett mobilt bredband med bäst täckning är det Tele2, Telia, Halebop (använder Telia) och Net1 som gäller.

Bilden avser 4G täckning och är inte exakt.

Mobilt bredband hastighet

Ett viktigt begrepp när det kommer till surfhastighet är teoretisk hastighet och faktiskt hastighet. Teoretisk hastighet är den hastigheten som är nätet är byggt för att klara av, och det är bara möjligt att komma upp i den vid perfekta omständigheter. Kanske skulle det gå om du var helt ensam i nätet och stod 5 meter från en mast, men förmodligen inte ens då.

Teoretisk hastighet Faktisk hastighet

Telia 300 Mbit/s Telia 20-60 Mbit/s

Halebop 100 Mbit/s Halebop 10-40 Mbit/s

Hallon 100 Mbit/s Hallon 7-34 Mbit/s

Tele2 100 Mbit/s Tele2 5 Mbit/s

Tre 64 Mbit/s Tre 7-34 Mbit/s

Telenor 40 Mbit/s Telenor 10-40 Mbit/s

Mobilt bredband Pris

Priserna varierar kraftigt mellan operatörerna som står bakom bredbanden. I vissa fall kan priserna backas upp med riktigt bra täckning & kundservice. Telia har både bra täckning och kundservice med många butiker där du kan få hjälp med eventuella problem.

Frågan är bara hur mycket möjligheten till fysisk hjälp är värd. Halebops mobila bredband använder samma nät och har alltså precis samma täckning som Telia. Skillnaderna är möjlighet till service (Halebop har inga fysiska butiker) och priset. Det är upp till dig att bestämma hur mycket det är värt.


Abonnemang eller kontantkort

Om du är intresserad av att köpa ett mobilt bredband finns det två olika typer: abonnemang eller kontantkort. Kontantkorten använder samma prisplaner som abonnemangen, så det är varke dyrare eller billigare. Förr var den största skillnaden att abonnemangen hade långa bindningstider på uppemot 12-24 månader. Idag har de flesta abonnemang väldigt kort eller ingen bindningstid och skillnaderna är alltså inte så stora.

Fördelen med mobilt bredband med abonnemang är att du slipper tänka på när prisplanen tar slut och du slipper fylla på en gång i månaden. Samma sak kan vara positivt med kontantkort – behöver du inte använda det en månad så kostar det inte heller någonting.

Ett mobilt bredband med kontantkort passar de som surfar lite mer sporadiskt och osammanhängande. Det är perfekt att fylla på under semester så att du kan surfa i sommarstugan eller i bilen, men det fungerar också att pausa abonnemangen på ett smidigt sätt.

En sista påminnelse

Då och då kommer det ut nya jämförelser av mobila bredband i tidningar och tidskrifter. Ta dem inte på för stort allvar. Det som är viktigt är att det fungerar där du är när du vill använda det. Kolla in operatörernas täckningskartor

Många kvällstidningar och andra medier brukar utse vilket mobilt bredband som är bäst i test. Glöm deras test och betyg. Det enda viktiga är hur bra det mobila bredbandet fungerar där du ska använda det. Vi rekommenderar därför att du kollar på de detaljerade täckningskartorna och utnyttjar operatörernas ”nöjd-kund” garantier. Det är först när du undersökt själv som du vet vilket vilket kontantkort eller abonnemang för trådlöst bredband som passar dig.

LÄS ÄVEN: