mobila bredband med obegränsad surfmängd

Generic filters
Abonnemangsform:
Pris:
 kr  kr
Surf:
 GB  GB
Mobiloperatörer:
Mobilnät:
Pågående kampanj:
Ja
Nejmeddelande

Mobilt bredband Obegränsad surf – Guide

Med mobilt bredband obegränsad surf kan du ta med ditt WiFi till sommarstugan eller på skidresan. Har du dessutom en mini-router kan du ha med ditt mobila bredband i bilen så att hela familjen kan surfa. Här vill vi nämna vad som är viktigt att tänka på när du jämför mellan och väljer mobilt bredband med fri surf. Fri surf betyder ofta inte helt obegränsad surf men i många fall är det nästan samma sak, då nivån för den fria surfen du får är extremt hög.

Jämför mobilt bredband obegränsad surf

Du kan köpa mobilt bredband hos de flesta av operatörerna i Sverige. Innan du väljer mellan dessa kan det vara värt att läsa på lite om vad du bör tänka på när du jämför mobilt bredband. Det kan t.ex. skilja ganska mycket i pris mellan 2 operatörer som har ungefär samma tjänst. Det är också värt att kika på operatörernas täckningskartor för att undvika att köpa mobilt bredband hos en mobiloperatör som inte har bra täckning där du bor.

Surfhastighet med mobilt bredband

Något som är direkt kopplat till täckning är också surfhastighet, hur snabb surf får du? Det kan även tillkomma avgifter i form av startavgift eller fakturaavgifter som kan påverka det faktiska priset. Vad varje operatör menar med “fri” eller “obegränsad” surf kan också skilja lite i datamängden du får. Det är de här detaljerna som vi vill hjälpa dig med här genom att ge dig all information du behöver för att välja rätt mobilt bredband.

Mobilt bredband – Surfa utan gränser

Beroende på vad du gör på internet och hur många som ska använda ditt mobila bredband bör du välja en datamängd som passar ditt surfbehov. Du kan idag välja mellan lägre datamängder som 5 GB upp till 200 GB eller i enstaka fall riktigt obegränsad surf. Att köpa just obegränsad surf kanske låter som det bästa valet eftersom du aldrig kommer att nå ett maxtak, men för de flesta räcker det med en vissa mängd data.

Olika behov av datamängd

En vanlig användare som tänkt använda bredbandet för att skicka mail och läsa nyheter kommer ju att uppleva 20 GB surf som obegränsat, eftersom denna aldrig kommer att nå maxgränsen på 20 GB. Likadant för 2-barns familjen där barnen ser på youtube och föräldrarna spela onlinecasino eller skriver med bekanta på Facebook, i detta fall kommer 100 GB att upplevas som obegränsad surf. Så tänk på vad du ska använda ditt mobila bredband för och välj en mängd som passar dig för att på så sätt spara flera hundralappar varje månad.

Logotyp för mobiloperatören Hallon

Mobilabonnemang hos Hallon

ERBJUDANE

  • 50 % rabatt i fyra månader
  • 25 GB för 99 kr/mån – utan bindningstid
  • Teckna hos Hallon idag!
Hallon som vinnare i popularitet


Använda mobilt bredband hemma

Det praktiska med ett mobilt bredband är att du kan ta med dig internetdosan du får av din operatör, vare sig det är en USB-sticka eller en liten router, när du är på husvagnssemester eller uppe i fjällen. Det de flesta däremot använder sitt bredband till är att helt enkelt ersätta sitt hemma internet med mobilt bredband.

Obegränsad surf för hela hemmet

Med en router och ett SIM-kort kan du ha internet för hela hushållet utan att behöva koppla in kablar i väggen och ha en stor router stående just där nätuttaget sitter i ditt hem. Ett mobilt bredband är ett enklare sätt att ha internet hemma och när du väl ska åka bort kan du ta med ditt internet vart du än tänkt ta vägen. Det här gör mobilt bredband till ett smidigare val än traditionellt internet hemma.

Bästa mobila bredband med obegränsad surf

Vilket mobilt bredband är bäst? Det är en fråga med olika svar beroende på var du bor och hur du använder internet. För att hitta det bästa mobila bredbandet för just dig rekommenderar vi att du tittar på operatörernas täckningskartor för att se hur bra täckning de har där du bor. När du vet vilka operatörer som fungerar bra i ditt område kan du börja jämföra deras priser och erbjudanden.

Håll koll på detaljerna

Välj en surfmängd som passar ditt behov och jämför de olika operatörernas priser för just den datanivån. Tänk också på eventuella extra detaljer som skiljer sig mellan varje operatör. Telia har t.ex. 12 månader gratis C More inkluderat i sina dyrare mobila bredband medan Hallon har fördelar som ingen bindningstid, möjlighet att spara oanvänd surf och de 3 första månaderna till halva priset.

astronaut surfar obegränsat

Behövs obegränsad surf?

Hos operatörerna Telenor, Tre och Tele2 kan du köpa teckna mobilt bredband abonnemang med helt obegränsad surf. Det här betyder att du nästan kan surfa för hur mycket du vill. Skulle du däremot använda otroligt mycket data på kort mängd kan operatören begränsa din hastighet för att motverka missbruk av abonnemanget. De andra operatörerna har inte obegränsad surf som alternativ men för en vanlig användare som aldrig kommer att nå 20 GB surf på en månad är alternativet obegränsad surf en onödigt dyr affär.

Välj inte onödigt mycket surf

Har du t.ex. 100 GB surf kommer du antagligen aldrig att nå maxgränsen och därför alltid ha fri surf. Väljer du operatörer som Hallon, där du kan spara oanvänd surf, får du dessutom extra mycket surf nästkommande månad är du inte använt dig av hela din surfmängd. Tänk efter på hur mycket surf du egentligen använder innan du bestämmer dig för vilken datamängd du ska ha och du kan spara flera hundralappar i månaden genom att välja det alternativ som passar dig bäst.

Bindningstid på mobilt bredband

Vissa av operatörerna som har mobilt bredband använder sig av bindningstider. Det brukar handla om 24 månaders bindningstid och för att få detta att verka lite bättre brukar du få med en gratis pryl när du tecknar abonnemanget. Det kan handla om en högtalare eller Chromecast till TVn. Det är de stora operatörerna Tre och Telenor som har bindningstid på sina bredbandsabonnemang.

Tänk igenom ditt val innan du skriver på

Innan du väljer någon av dessa operatörer bör du vara absolut säker på att deras nät har bra täckning där du bor och att du kommer att få den surfhastighes som du behöver. Det går nämligen inte att bara säga upp ett abonnemang med bindningstid när du vill. Väljer du istället mobilt bredband utan bindningstid kan du alltid byta fritt till en annan operatör om du inte skulle vara nöjd. Det här ger dig valet att testa ett mobilt bredband med obegränsad surf under ett par månader för att se om täckning och hastighet är på en godkänd nivå. Är du inte nöjd är det bara att säga upp abonnemanget och byta.

Abonnemang eller kontantkort

När du väljer mobilt bredband kan du välja mellan ett abonnemang och kontantkort. Precis som när du väljer mellan dessa 2 alternativ till din mobil. Skillnaden på ett mobilt bredband med kontantkort och ett abonnemang utan bindningstid är mest att du slipper tänka på att fylla på med ny surf varje månad om du väljer abonnemang. Det är helt enkelt en smidigare lösning att välja abonnemang om du tänkt använda ditt mobila bredband hela tiden. Om du däremot bara vill använda mobilt bredband under någon enstaka period varje år är kontantkort antagligen ett smidigare val för dig. Då kan du köpa surf när du behöver det och när du inte använder bredbandet kostar det inget extra.


Mobilt bredband – 4G idag 5G imorgon

Sedan slutet av 2000-talet har vi använt oss av 4G nätet och haft riktigt snabb uppkoppling på våra mobila enheter. När hoppat gjordes från 3G till 4G fick vi hastigheter som var upp till 500 gånger snabbare änd det gamla nätet. Nu har 5G börjat lanseras i flera delar av världen och det här är framtidens mobila nät. 5G kommer att ge oss ett ännu snabbare nät, ungefär 100 gånger gånger snabbare hastigheter under optimala omständigheter.

4G fortfarande standard

Det är däremot fortfarande 4G som är standard hos de flesta operatörer och eftersom det är väldigt få som har en 5G kompatibel enhet hemma kommer 4G fortsätta vara standard ett tag till. I centrala Stockholm, Malmö och Göteborg kan du som har en 5G enhet redan nu använda dig av 5G-nätet hos vissa operatörer. Men tillgången är fortfarande väldigt begränsad och du behöver inte tänka på 5G om du inte bor i ett område som snart får 5G och du har en enhet som kan använda sig av det nya nätet.

LÄS MER

Operatörer med mobilt bredband

Du har 7 operatörer att välja mellan när du ska köpa mobilt bredband med fri surf. Bland dessa 7 finns många olika abonnemang att välja mellan och du kan se detaljerna om varje abonnemang i våra tabeller. Här nedan kan du läsa lite allmänt om hur de olika operatörerna skiljer sig från varandra.

Tre – Mobilt bredband Obegränsad Surf

Hos Tre kan du bara köpa mobilt bredband med obegränsad surf. Det här abonnemanget har en lång bindningstid och du får med både router och en extra teknikpryl på köpet. Den medföljande routern gör att du enkelt kan dela ditt mobila bredband med hela familjen.

Telenor – Mobilt bredband Obegränsad Surf

Hos Telenor kan du också välja obegränsad surf som alternativ men här finns även 40 GB, 100 GB och 200 GB som alternativ. Med Telenors mobila bredband ingår även 10 GB gratis surf inom EU/EES och i Thailand.

Hallon – Mobilt bredband Obegränsad Surf

Hallon har mobilt bredband med 5 GB, 20 GB, 100 GB och 200 GB surf. Den mängd surf du inte använder varje månad sparas till nästkommande månad och du får mer att surfa för. Hos Hallon har du dessutom ingen bindningstid alls och dina 3 första månader får du 50% rabatt. Du kan inte välja obegränsad surf här. Men med 100 eller 200 GB surf och surf som sparas till nästkommande månad kommer du förmodligen billigare undan hos Hallon än om du köper obegränsad surf hos de större operatörerna.

Tele2 – Mobilt bredband Obegränsad Surf

Hos Tele2 kan du välja mellan 40 GB, 100 GB och obegränsad surf. Med mobilt bredband från Tele2 kan du köpa till ett extra SIM-kort att använda i en annan enhet för 99kr/månaden.

Universal – Mobilt bredband Obegränsad Surf

Universal är en operatör som går under Telenors nät och har därför samma täckning som Telenor. Hos denna operatör kan du välja mellan 40 GB, 100 GB och 200 GB surf. Här sparas ingen överbliven surf så att välja 200 GB är nog bäst om ni är många som surfar mycket hemma.

A3 – Mobilt bredband Obegränsad Surf

Även hos A3 väljer du mellan 40 GB, 100 GB och 200 GB surf. Du kan lägga till en trådlös router med laddbart batteri på ditt abonnemang och få en lägre månadsavgift. Men kom ihåg: då tillkommer även en bindningstid på 24 månader.

Telia – Mobilt bredband Obegränsad Surf

Hos Telia, som har bredast täckning i Sverige, kan du välja mellan 30 GB, 50 GB, 75 GB och 120 GB. Precis som de andra stora operatörerna är priserna lite högre hos Telia för samma surfmängd som de mindre aktörerna. Har du däremot redan ett fast bredband från Telia får du en liten rabatt på mobilt bredband.

LÄS MER

Vanliga frågor om mobilt bredband med obegränsad surf

Här besvarar de vanligaste frågorna angående mobilt bredband med fri surf:

Krävs en router?

Om du har tänkt dela ditt internet med flera kan det vara smart att köpa en mobil bredbandsrouter. Med en router kan hela familjen använda ett mobilt bredband och du kan ersätta ditt fasta bredband. Köper du dessutom en batteridriven variant kan du ta med ditt mobila bredband var du vill.

Hur mycket surf behöver man?

Det här beror helt och hållet på vad du gör på internet. För dig som streamar mycket video i HD/4K eller laddar ner spel du köpt via Playstation Store kan det vara smart att välja mer surf. Består ditt internetanvändande mest av att läsa nyheter och scrolla på Instagram behöver du antagligen inte mer än 20 GB. Ska du dela ditt mobila internet med någon? Ta reda på hur de använder internet varje dag så att du vet hur mycket data du behöver.

Vilken operatör har den bästa täckningen?

Tele2, Telia och Net1 är de operatörer som har allra bäst täckning i hela landet. Tre och Telenor har snabba nät men de har inte särskilt bra täckning i de norra delarna av landet. Titta på varje operatörs täckningskarta på deras respektive hemsidor för att se hur täckningen ser ut just där du bor.