Säga upp mobilabonnemang – Bindningstid och uppsägningstid

Generic filters
Abonnemangsform:
Pris:
 kr  kr
Surf:
 GB  GB
Mobiloperatörer:
Mobilnät:
Pågående kampanj:
Ja
Nejkamera

Om du inte är nöjd med ditt mobilabonnemang kan det vara bra att avsluta eller byta abonnemang. För att avsluta ditt mobilabonnemang kontaktar du som står på abonnemanget mobiloperatörens kundtjänst. Oftast behöver du prata med en kundtjänstmedarbetare och muntligt säga upp abonnemanget. I vissa fall kan du skicka in ett brev med din signatur där du skriver att du vill säga upp ditt mobilabonnemang.

Säg upp mobilabonnemang via Mina sidor

Om du kan sköta uppsägningen via telefon eller hos din operatörs version av “Mina sidor” bör du göra detta. Detta går oftast fortast och är en mycket enklare metod. När du ska säga upp mobilabonnemang behöver du tänka på att du har bindningstid eller uppsägningstid på ditt mobilabonnemang.

Hur fungerar bindningstid?

Bindningstid är den tiden som du har gått med på att använda ett mobilabonnemang innan du kan säga upp det. På ditt kontrakt med operatören kan du se hur lång bindningstid du har. Förr var det väldigt vanligt med bindningstid på alla mobilabonnemang. Detta eftersom operatörerna ville behålla sina kunder utan att ge dessa möjlighet att fritt byta till en konkurrent.

Försök att undvika bindningstider

Idag är det mycket vanligare att inte använda sig av någon bindningstid alls och du kan istället säga upp abonnemanget när du vill. Om du har en bindningstid och vill säga upp ditt abonnemang ändå behöver du betala resterande avgifter som du skulle ha betalat tills bindningstiden är slut. Om du t.ex. har fyra månaders bindningstid kvar betalar du därför dessa fyra månadsavgifter direkt och kan sedan avsluta mobilabonnemanget.

Avbetalning på mobil med abonnemang

Nu ser vi oftast bindningstid när man tecknar ett abonnemang och får en mobiltelefon på köpet. Det här är ett sätt för dig att köpa telefonen på avbetalning utan några höga räntor men du måste samtidigt använda det abonnemang du köpte samtidigt som mobilen under en längre period – oftast 24 månader.

Logotyp för mobiloperatören Hallon

Mobilabonnemang hos Hallon

ERBJUDANE

  • 50 % rabatt i fyra månader
  • 25 GB för 99 kr/mån – utan bindningstid
  • Teckna hos Hallon idag!
Hallon som vinnare i popularitet


Vad är uppsägningstid?

Lång uppsägningstid har, precis som bindningstid, blivit ett fenomen som man inte ser särskilt ofta. Innan 2014 var det vanligt med flera månaders uppsägningstid men idag är det max en månad som gäller. Uppsägningstiden är den tid som är mellan då du säger upp ditt abonnemang tills att det avslutats.

Säg upp ditt abonnemang i tid

Om du t.ex. vill avsluta kontraktet den sista maj och har en månads uppsägningstid, måste du kontakta din operatör före sista april. När man byter abonnemang men stannar hos samma operatör brukar det inte finnas någon uppsägningstid. Du byter istället så fort det är tekniskt möjligt för operatören.

Hur säger jag upp mitt mobilabonnemang i förtid?

Om du skulle vilja vill säga upp ett abonnemang i förtid kan du kontakta operatörens kundtjänst. Du kan antingen ringa, maila, eller använda deras livechatt. Du berättar sen för kundtjänstmedarbetaren att du vill säga upp ett abonnemang som har bindningstid kvar. Din operatör kommer då att skicka dig en slutfaktura med hela summan som den återstående bindningstiden hade kostat. Om du har en uppsägningstid på ditt mobilabonnemang gäller den precis som vanligt och ditt abonnemang avslutas efter att din uppsägningstid har passerat.

Vilket abonnemang borde jag byta till?

Ifall du inte är nöjd med din operatör eller ditt abonnemang kan vi rekommendera att du tittar på våra listor om de olika abonnemangen som är tillgängliga idag. Att byta till en ny operatör går smidigt idag tack vare digitala lösningar som BankID. När du beställt ett nytt mobilabonnemang får du hem ett startpaket med ett SIM-kort och kan använda din telefon med ditt nya abonnemang.

Att överlåta mobilabonnemang – Låt någon annan ta över ditt abonnemang

Ett alternativ till att helt säga upp ett mobilabonnemang med bindningstid kan vara att överlåta det till någon du känner. Du kanske har ett vuxet barn som tänkt skaffa ett likadant abonnemang som du tänkt säga upp, eller en vän som har ett likadant mobilabonnemang men utan bindningstid. I dessa fall kan du överlåta ditt abonnemang till en annan person och sedan skaffa ett nytt abonnemang som passar dig bättre.