Täckningskarta hos din operatör – Uppdaterade täckningskartor

Generic filters
Abonnemangsform:
Pris:
 kr  kr
Surf:
 GB  GB
Mobiloperatörer:
Mobilnät:
Pågående kampanj:
Ja
Nejtest bästa

Alla operatörer i Sverige har idag riktigt snabba nät. Men beroende på var du bor kan täckningen vara bättre eller sämre hos vissa operatörer. Här kan du läsa om täckningskartor hos de olika operatörerna och vad du bör titta. Hitta det bästa för var du bor eller jobbar innan du gör ditt slutgiltiga val.

Täckning är viktigt

Täckningen spelar större roll än exempelvis hur mycket surf eller fria SMS du får. Därför är det smart att kika på en täckningskarta innan du väljer operatör. Det spelar ju ingen roll om operatören har bra täckning i Mora om du bor i Visby, till exempel. Det är rätt enkelt att via internet ta reda på vilka operatörer som har bäst täckning där du bor med hjälpa av operatörernas täckningskartor.

Täckningskartor – Är de 100% exakta?

Mobiloperatörernas täckningskartor visar dig den ungefärliga täckningen i ett visst område. En täckningskarta är uträknad av en dator baserat på var operatörerna har sina master och vilka frekvenser som används i området. Hur området ser ut påverkar också hur en täckningskarta beräknas. Om det t.ex. är mycket öppna landskap är täckningen antagligen bättre än om det är många berg och dalar i området. Det är dock rätt omöjligt att mäta den faktiska täckningen över hela landet. Det är därför man använder sig av dator beräknade täckningskartor. Täckningskartorna är därför inte 100% exakta.

Många faktorer påverkar täckning

Höga hus, träd, berg och andra faktorer påverkar signaler från telemasterna och de teoretiska kartorna kan ibland visa fel. Enligt Post och Telestyrelsen skiljer det sig operatörernas täckningskartor ungefär 5-10 från verkligheten, men operatörerna jobbar hela tiden på att ta fram mer exakta kartor. Tele nätet byggs även ut hela tiden och där det inte fanns någon täckning för några år sen kan du idag använda 4G.

Logotyp för mobiloperatören Hallon

Mobilabonnemang hos Hallon

ERBJUDANE

  • 50 % rabatt i fyra månader
  • 25 GB för 99 kr/mån – utan bindningstid
  • Teckna hos Hallon idag!
Hallon som vinnare i popularitet


Täckningskartor – 2G, 3G, 4G eller 5G?

Tittar du på Tele2 täckningskarta kan du välja att visa det nät som är intressant för dig. Om du vill ha ett abonnemang som ger dig 4G och 5G-täckning kan du välja dessa alternativ och se i kartan var täckningen finns. Även Telia täckningskarta har denna funktion.

Täckningskartor – Både över- och underskattning av täckning

En täckningskarta har i regel ofta rätt men när det är fel kan det vara både en över- eller underskattning av täckning. Det kan t.ex. visas att du har 4G i ett område när det i verkligheten inte finns någon täckning alls där. Det finns även punkter på täckningskartor som inte ska ha någon täckning alls men där du ändå får en helt okej mottagning. Dessa fel i täckningskartorna påverkar inte majoriteten av oss eftersom de stora mobilnäten har täckning nästan överallt.

Bäst täckningskarta – Vilken operatör har bäst täckning?

Telias täckningskarta har Sveriges bästa täckning. Detta innebär att Telias nät täcker flest områden och starkast signal i de områden som ligger längst ut. Exempelvis gentemot Tele2:s täckningskarta. Med större täckning kan du använda din mobil i större delar av landet.

Halebop går under Telias nät

Teleoperatören Halebop befinner sig under Telias nät och har därför samma täckning över landet som Telia. Halebop har dessutom bättre priser än Telia. Därför borde varje konsument kolla upp om två operatörer har en och samma täckning – och på så sätt spara pengar.